IsLaM iTu MuDah NaMun BukAn BaGi yANg mEmuDaHkaNya MaLah IsLaM ItU PeLenGkaP nAmuN BUkAn MiLik YaNg TiDak MenGaMaLkanNyA



Saturday, December 29, 2012

tips untuk photographer untung besar..


saye tahu cameraman memang untung.. tapi saye ada tips untuk korang jadi lebih untung.. sebab saye tak rase korang ni cukup untung..

niway saye memang admire orang yang pandai ambil gambar.. lepas touch up sume, hasil kerja memang superb.. hasil karya sume memang patot dapat pujian.. niway, the thing is.. you are always need models rite? model yang paling menguntungkan ialah orang kahwen.. rite? its not a big deal.. cume, tak pe je kalau pengantin tu pakai molep-molep.. ni yang tak berape molep.. guane tu?

as simple as budak tadika pon tahu, kita tak boleh bekerjasama ke arah kemaksiatan.. selalunye.. saye stress kat sini selalunye and bukan semua.. selalunye, wanita2 ni kurang autratnye yang ditutup.. katenye, sekali seumur hidup.. katenyelah.. suaminye pon hari pertama jadi suami, dapat hadiah or saham dosa dari isteri yang dia sayang sangat.. kalaulah dia tahu yang isterinya tu selalu bagi dia dosa, confirm dah kena cerai.. ni kalau suami tahu la.. sape yang sanggup terima dosa berpanjangan.. kenape berpanjangan? dah la gambar yang diambil photograper tu tak molep modelnye.. sebar pulak kat fb.. semua orang puji gambar cantik.. so, selagi gambar tu dilihat leh mata2 manusia yang bukan mahram.. berdosalah kesemuanya.. yang buka aurat confirm dah dosa, suami yang merelakan pon dosa, photographer pon dapat dosa yang sama.. berbaloi? yang tengok pon dose jugak.. ape ni? kenapa pusing2 sume orang dapat dosa? rantai ni camne nak putuskan? ishh.. menyuahkan bukan?

niway photographer sekalian... rase dah cukup untung dengan hasil rezeki yang aku kira kurang baik.. menyebarkan photo yang tidak menutup aurat tu salah.. sekarang kan trend pre wedding lak.. untung ke? photographer yang bijak tak akan menjerumuskan diri dalam perkara2 ni..

p/s- semua yang mengambil gambar, maksudnye.. sesiapa je yang pandai tekan button capture, jangan ambil gambar yang tak patot ambil, pastu siap share kat fb.. walau kita orang yang menjaga.. dose kite same dengan yg tak menjaga tu.. tak berbaloi kan? kalau nak untung, biarlah untung di dunia dan akhirat.. jangan untung di dunia, muflis di akhirat.. carilah rezeki yang baik.. peace!

Friday, December 28, 2012

Selamat tinggal sahabat.. moga damai di sana..


sekarang kau sedar bahawa mati itu pasti.. kematian kau membuatkan aku sedar juga kematian itu pasti.. kita sebaya.. Allah telah memanggilmu awal dari aku.. bila agaknya giliran aku.. genap seminggu kau pergi..
sediakah kau sebenarnya, untuk bertemu Tuhan kita? boleh tak kiranya aku katakan disini, yang aku tak sedia lagi jumpa Tuhan kita sekarang ni sebab aku tak cukup amal lagi dan masih lalai di dalam dunia yang kau dah tinggalkan ni?  walau jawapanya aku sudah tahu.. aku masih berharap Allah panjangkan umurku..

sahabat.. aku harap kau sempat bertaubat dan kematianmu merupakan syahid.. maafkan aku sekiranya aku tak pernah menegur salah silap yang kau lakukan.. segalanya sudah terlambat.. kini kita di dunia yang berbeza.. hanya Al Fatihah mampu aku kirimkan.. 

Ya Allah, Kau selamatkanlah dia dari azab kubur.. jangan Kau sempitkan kuburnya.. ampunkanlah segala dosa-dosanya.. peliharalah dia dari azabMu Ya Allah.. 

sesuungguhnya, mati bukan sekadar mati.. hanya jasad dimamah tanah.. namun roh yang sentiasa hidup, harus bertanggungjawab dengan setiap niat, perkataan, perbuatan yang kita lakukan di dunia.. 
aku tahu, aku aku akan menyusulmu kawanku, mungkin sebentar lagi, mungkin esok, lusa.. bila-bila sahaja.. dan sudah tentu aku masih lagi seperti sekarang, masih berkata.. aku tidak bersedia untuk MATI!!! wajarkah begitu? kematianmu memang pukulan hebat bagiku.. bukan sebab kau special bagiku, cuma kita sebaya.. umur yang sangat muda.. sudah tentu, kalau aku orang yang dipilih itu.. aku tidak sedia.. 

p/s- beramal lah seakan-akan aku akan mati esok hari.. berkerjalah dan berusahalah seolah-olah aku akan hidup selama-lamanya.. segalanya perlu seimbang.. tapi honestly, aku lebih bahagian dunia.. bagaimana dengan sahabat lain? ingatlah mati, kerana ianya menajamkan fikiran.. orang yang bijak banyak mengingati mati.. tapi orang yang bodoh macam aku, jarang sekali ingat mati.. 

Al Fatihah buat sahabatku mohamad syafiq faiq bin baharudin yang kemalangan di kajang minggu lepas.. 
hope someone tahu password FB dia, will deactivate it for his sake.. moga kau ditempatkan di kalangan orang beriman.. 



Monday, December 24, 2012

Encik suami datang kelantan =)


thanks sebab datang walau cuma sehari..
datang jengok kekasih hati..

bes jalan2 walau sehari..
pagi2 sampai, sempat pergi dengar ceramah tok guru kat KB..
muka eager betol, khusyuk je..
pastu sempat gak lagi shoping kat gerai2 tepi tu.. beli tudung labuh warne purple.. nice!
makan pagi nasi bungkus..
tegahari baru check in, penatnye.. 
sempat tidur jap time orang pergi sembahyang jumaat..
pastu bangun makan nasi kukus tgahari..
petang pegi pantai makan gula2 kapas..
tengok budak-budak ni mandi-mandi..
bilalah nak ada anak sendiri.. =)
balik dari pantai tu, lapar dah..
singgah warung makan pisang goreng n kopok lekor n air milo..
penatnye, rehat2 dulu kat bilik before agenda malam.. ''che yeh kami datang!'' haha
sebelum tu, malam makan nasi kat umah ayah angkat siap buah2..
ok sememangnya, love is getting fat together..
sampai che yeh, hujan renyai2.. jalan je la.. beli skirt labuh and buah delima..
encik suami jalan2 je, tak beli pape.. jimat la tu.. 
sampai bilik pukul 12 malam, kalau cenderella mau bertukar dah kereta dia jadi labu.. hehe

ikatan yang halal memang amazing..
perasaan kasih sayang yang semakin mendalam..
Alhamdulillah Ya Allah
kau kurniakan aku suami yang baik..

terima kasih sebab jage pergaulan dengan kawan perempuan..
terima kasih sebab jage pandangan..
terima kasih sebab jaga diri dengan baik..


p/s- terima kasih sudi datang walau sekejap je.. lain kali nak jumpe lagi ok? seronok la dating ngan awop.. miss you =D





Wednesday, December 12, 2012

I'm married lah, don't disturb me..


bertudung labuh bukan lagi penjamin tak diganggu zaman sekarang ni.. zaman jahiliah moden ni lagi dasat nampaknye.. then, its mean kena berpurdah tutup litup habis ke? kot.. iye sebenarnye.. emm.. kena gangguan hebat pulak lepas dah kawen ni.. makin setiap hari pulak nampaknye.. kadang tu siap terfikir nak bawak suami datang usm ni, jalan pusing usm sambil pegang tangan.. barulah lepas ni tak tengok dah bini orang ni.. solution lain mungkin kena pakai purdah.. tapi, bukan mudah purdah tu.. easy said than done.. sedih tol la.. rum8 aku la tempat luah keluh kesah hati ni.. yang paling tak paham, tua pon gatal jugak.. anak bini kat umah tu? ke kau duda? haih.. patient2 aku yang lelaki pon gatal2.. at least kalau patient, aku leh bagitaw awal2 yang aku dah kawen.. tapi, still menyampah treat orang2 macam ni.. rase nak gerudi kasi exposed pulp tu.. pastu cabut! 'wow.. sakit mental ke aku ni.. huhu'

ni bukan luahan hati aku seorang.. aku tahu, ramai wanita kat luar sana mengalami masalah yang sama dengan aku ni.. lagi 1 aku tak paham, selalunye lelaki yang berkopiah berjubah, siap yang ada janggut tu yang tenung-menenung ni.. tak jage pandangan ke? honestly, memang kite akan perasan kalau ada orang perhati kita.. bila aku terpandang balik, bukan nak alih pandangan, siap senyum pulak.. nak cari bini pon bukan gitu caranye.. ape la karut marut ni.. kalau yang kaki2 lepak tu, aku tak leh nak cakap la.. confirm diorang tu siapa je perempuan yang lalu memang kena ganggu.. silap2 pompuan ngandung pon dia kacau gak..

ayat2 yang paling menjengkelkan..'assalamualaikum, comeinye awop' ,  'Allahuakbar comelnye!'.. 'Ya Allah comelnye'.. ingat Allah tapi tak ikut ape yang patotnya.. ok, bukan salah kau sorang.. salah aku jugak sebab tak pakai purdah.. kan? budak jage parking usm ni, tiap hari bagi salam kat aku.. sekarang aku jalan dengan laju, menonong, kerut muka, muka sombong.. sambil tengok2 jam tangan ala-ala busy.. tahap orang tengok tak berani tegur ah, kalau tegur macam nak kena maki je.. walaupon aku takkan maki orang.. setakat ni, tu la yg aku mampu..

ramai kawan2 cakap aku lain sekarang.. siap cakap kulit gebu la, berseri-seri la.. ok la.. kalau nak cantik sila kawen awal.. haha.. tapi, aku tak perasan pape pon perubahan, mungkin sebab dah semakin dewasa, tu je aku rase.. aku rase koya sungguh tulis entry ni, huhu.. cantik tang mana pon ntah la.. bukan ke semua perempuan pon cantik? niway, beauty is lies on the eyes of the beholder la..

p/s- aku tak mampu nak pakai purdah.. tak solehah mane pon nak capai tahap tu.. tapi, aku pon tak tahu ape bakal jadi mase akan datang.. mungkin pakai? wow.. mungkin je..
- bila dipuji, jangan hanyut.. istighfar banyok deh pada diri aku dan sahabat2 muslimah.. kalau yang jenis nak tarik perhatian lelaki dengan pakaian2 yang tak patot dipakai.. bergembiralah anda sekarang.. senyumlah selebar2nya.. hiduplah diawang-awangan.. ape guna orang tengok, sedang Allah pon malu nak lihat hambaNya dalam keadaan itu.. ok la.. sangat menyampah tulis entry ni sebab entah lah.. kalau saya secantik siti nurhaliza, baru layak post gini.. ni? huhu..



Friday, December 7, 2012

Cantiknye isteri abang..




Gembira di hati walau jauh di mata..duduk pon jauh dengan suami.. mms gambar je jadi pengganti diri.. tak lekang dari bibirnya memuji2 isterinya itu.. Suami saya selalu cakap 'cantiknye awak'.. 'makin cantik la awak ni'.. 'napelah cantik sangat isteri abang ni'.. respon saye? 'e.. mandailah abg'.. 'e.. ngada eh'.. 'tak yah nak bodek la'.. 'mane ade, ngarut je'.. 'tak yah nak puji2 la, dah jadi isteri pon'.. tapi hakikatnye, suka kat hati ni, mcm nak lompat tinggi2 and gembira suka tak terkata.. padahal senyum sampai ke telinga.. haha.. apalah yang si isteri lebih suka, dari pujian seorang lelaki bernama suami tercinta.. mane tang cantiknye pon ta taw lah.. ape yang sebenarnye tu tak penting, yang penting, kalau tipu pon, saya tak kisah.. so, saya nak saran, pujilah isteri masing2 sebab isteri rase dihargai .. pe salahnye tipu kalau itu leh wat hati isteri gembira? kan..

p/s - suami saya is the best in the world.. pasangan masing2 pon mesti cakap benda yang sama ngan saya kan? marilah kahwin awal.. kenapa nikmat Allah bagi dilengahkan? tapi sory la pada yang couple tu, tak syok pon kena puji boy freind, sbb dia pon puji pompuan lain jugak.. pada suami, percayalah pada dia.. isterilah satu2 nya bidadari hidupnya.. tapi yang kawen lebih tu Allahualam... yang mata keranjang pon Allahualam.. so carilah kerana agamanya, bukan sebab cantik atau hensemya seseorang.. peace!

Thursday, December 6, 2012

Dagu aurat atau tidak?



Muka dari segi bahasa Arab ialah: daripada hujung dahi sehingga kepada dagu. ataupun dengan kata lain: yg dapat dilihat ketika berhadapan antara satu sama lain. maka tidak syak, dagu juga dilihat apabila kita berhadapan antara satu sama lain.

(i) Sebahagian ulama berpendapat Dagu termasuk dari bahagian Muka , maka dagu dikatakan bukan aurat
(ii) Sebahagian ulama lagi berpendapat, Dagu termasuk dari bahagian dalam (leher) , maka dagu dikatakan aurat

Seperti yg kita semua maklum, Aurat seorang perempuan adalah keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan. Para ulama bersepakat bahawa, Aurat perempuan ketika berada di luar adalah sama seperti ketika berada di dalam solat.

Saya pilih dagu bukan aurat kerana pendapatnya lebih kuat seperti al imam as syafie , al imam ibnu hajar al as qalani, imam Ar-Ramli, Al Imam As sayuti, imam An- Nawawi dan ramai lagi yg bersependapat dgn mereka.. Namun ada sebahagian kecil ulama yg menyelisihi ulama2 di atas.. kita tak boleh salahkan mana2 ulama, itu pendapat mereka, itu ijtihad mereka, itu bidang ilmu mereka… 

Secara mudah nak faham, saudari tengok pada wajah lelaki, setakat mana janggut lelaki dibhg bawah dagunya , maka disitulah sempadan antara muka dgn leher… sy rasa tak semua bahgaian bawah dagu janggut sampai, dlm ¾ bahagaian bawah dagu shj… maka disitulah yg katakan sempadan muka dgn leher yg dikatakan ulama..

p/s - namun wanita lebih wara' pakai hingga bawah dagu ketika solat..Tapi adalah tidak salah bg kita memilih pendapat mana yg harus dipakai… berlapang dada dan tak perlu gaduh2..


Wednesday, November 7, 2012

Wanita lemahnya aurat, Lelaki lemahnya shahwat..



♀ Wαnitα kelemαhαnnyα pαdα AURAT..
♂ Lelαki kelemαhαnnyα pαdα SYAHWAT..

►Mαkα bαgi ώαnitα tidαk boleh berkαtα :
"Lelaki yάng sαlαh kαrenα merekα tidαk mαmpu menjαgα SYAHWAT"..

►Sedαngkαn Wαnitα sendiri yang lαlαi dαlαm menjαgα AURAT..
Wαnitα yάng HEBAT αdαlαh Wαnitα yάng tαbαh istiqomαh menjαgα AURAT..

►Lelαki yάng HEBAT αdαlαh Lelaki yάng sαbαr menαhαn kehendαk SYAHWAT..

♥ Wαnitα & Lelαki yάng HEBAT αdαlαh yάng sαmα² teguh memuliαkαn SYARI'AT·····

- copy paste from fb quote 

tahniah for those yang dah berkahwen sebab at least walau dulu pernah bercouple, sempat kamu bertaubat dengan dosa2 lalu.. niway, sesiapa yang belum bertaubat sila berbuat demikian kerana bagi sesiapa yang tiadak tahu.. couple hukumnya haram..

for those yang dah kahwen, tapi masih tak menutup aurat and yg lelaki still meninjau2.. harap sedarlah.. hidup sementara ni jangan di entengkan.. isteri! kau tunjukkanlah auratmu sesuka hatimu pada suamimu.. suami! kau lihat lah isterimu sepuas-puasnya.. yang di luar tu hanya nafsu dan dikuatka oleh syaitan saja.. ada yang halal bagi kalian, mengapa yang haram masih menjadi pujaan? 

suami! jangan kau biar isterimu itu dedah sesuka hatinya.. dayuskah engkau? isteri.. kau jangan salahkan suamimu, sebab dia memang suka tengok yang seksi2 je.. kat luar pon same.. sory too say this.. terpulang kalian.. buatlah sesuka hatimu hingga masa perhitungan tiba nanti..

niway, ni peringatan cuma.. semua orang bisa berubah.. dan cuma sempat atau tidak je.. tapi, walau kita pilih buat baik macam mane pon, seluruh isi bumi pon masih tak layak kita masuk syurga.. hanya rahmat Allah kita dapat memasukinya.. Ingat tu.. jadi pada sesiapa yang rasa diri tu dah banyak buat kebaikan dari orang lain.. mari kita bertaubat.. Allah sangat suka hamba yang bertaubat.. 

p/s- cari reda Allah.. reda manusia akan menyusul.. kejar akhirat, dunia akan mengikuti.. =)
selamat beramal ..

Tuesday, November 6, 2012

happy anniversary, jom bercouple =)

5/11/2011
ingat balik la mase kawen aritu.. setahun dah.. setahun, berkongsi susah senang, berkongsi kasih sayang.. mcm saya penah post sebelum ni.. kahwen bukan semudah ABC..


detik ni la permulaan semuanya.. I'm totally yours.. hati mula berbunga-bunga..


namun, abah n mak serahkan farah kat suami.. bertukar tanggungjawab sepenuhnya..
kalau dulu, taat patuh utama pada mak abah..
sekarang taat pada suami..
terima kasih sbb lahirkan dan besarkan farah..
tapi anak perempuan kena mengundurkan diri..
taat farah pada suami, bukti farah sayang mak dan abah..


kawan-kawan yang sanggup balik johor sesame dari kelantan mase farah kawen.. thanks friends.. 
niway, ni blocking time.. 


5/11/2012
setahun kemudian..
farah di usm berhempas pulas menyiapkan requirement and research.. jauh, so tak celebrate.. gayut kat telefon je.. walau busy, mase untuk suami mesti ada jugak =)

emm, jeles sungguh yang dapat duduk dengan suami.. saya tak jumpa suami lama.. 

tapi, selamat la bila dah kawen ni.. saya tak faham jugak kadang2 tu.. boleh kate, mane2 orang tua yang saya kenal terutamanya pesakit2 saya..  cepat je nak jadikan saya menantu.. cepat2 cakap dah kawen.. abis cite.. pesakit2 lelaki yang gatal2 pon, bgtaw terus dah kawen.. senyap dah.. lagi satu, saya tak float dah.. kalau dulu, nak mengusha je keje.. pantang nampak lelaki mcm ala2 baik sikit, terus rasa ok nak jadikan suami..tapi bukan menggedik bukan2.. terlintas dalam hati je.. tapi betol lah, Allah dah atur semua.. hati saya pada seorang je lepas kawen ni.. haram dah nak fikir sesape selain suami.. dan saya tak pernah sekelumit rasa menyesal kawen dengan suami sebab dia memang terbaik dan sebab saya tulang rusuk dia.. senang dan selesa je dengan dia.. 

tapi couple cam ni seronok jugak.. jom la couple macam saya.. couple tu indah.. ada orang take care kat kite.. ada tempat orang luahkan keluh kesah.. bersayang-sayang je.. rindu-rinduan la.. semua boleh.. tak de masalah.. leh pergi dating yang paling penting.. haha.. banyak sangat mata-mata yang merenung bila kami berjalan.. apa dalam fikiran mereka tu Allahualam.. tapi cepat2 je suami pegang tangan saya, harap-harap mereka faham ape tandanya.. tapi ramai je budak2 sekolah pon dah pegang2 tangan.. hadoi.. konpius sudah.. emm, adakah muka kami pon macam budak sekolah jugak? atau budak2 tu pon dah kawen.. either one la.. 

p/s- setahun masa berlalu pantas je.. dunia semakin cepat berputar2.. selamat malam suamiku.. 'bila rindu pejamkan matamu, dah katakan a a aishitero' haha.. ngarut je.. emm.. terasa sakit jugak kadang2 tu.. ni payah sikit, sbb ubat untuk sakit cam ni tak de jual kat farmasi.. =')









Friday, November 2, 2012

My first research in my life.. =)

' Effcect of nonsurgical periodontal therapy toward blood glucose level in Diabetes mellitus type 2 patients'



periodontitis tu maksudnya, gusi turun sebab tulang yang support gigi tu dah resorp atau haus orang panggil.. benda ni bahaya sebab boleh menyebaban gigi hilang support, so lame2 gigi tu boleh tercabut sendiri.. masalah ni disebabkan bacteria.. majority orang dewasa, start umur 45 dah ada periodontitis ni.. cume severe or mild je.. 


Tengah wat manuscript nak hantar esok ni, tapi meh tulis entry jap, release stress...

Perjalanan hidup yang mencabar sepanjang buat reseach ni.. memenatkan tapi happy sebab research berjaya.. wink2.. Alhamdulillah.. tapi banyaknye step untuk hasilkan sebuah research.. first thing, kena buat research proposal dulu, and kena present kat research community dulu.. pastu kena bersoal jawab lagi.. kena tunggu ethical approval lagi.. pastu, kena cari patient yang ada kencing manis and masalah gusi yang kite panggil periodontitis.. 

telepon patient wat appointment.. macam2 ragam patient.. boleh katekan seharian urus appointment patient.. fuhh.. belum yg lupe, tak datang.. datang lambat.. kena pujuk2 suruh datang.. ada yang cooperative tu bagus sungguh.. ada yang gatal ajak kuar makan.. aduss.. ada patient yang lupe puasa pulak lagi, camne la nak amik darah.. terpaksa la suruh balik je.. datang lain kali..

masalah nak panggil patient2 ni semua lepas sebulan pulak.. kami kena review patient2 ni time week medical exam posting.. 'gembira hatiku'.. patient pulak, masalah yang sama.. ada yg tak leh datang la, tak puasa la, kena pujuk yg ni memang separuh maut la.. macam biasa berhabis kredit and masa untuk buat apponitment ngan patient.. siap saya salah number telepon patient lagi sebab penat sangat.. hehe.. malu sungguh.. nasib semua berjaya datang.. kalau tak nahas la research kami.. tapi diorang senyum je lepas dapat duit masing2.. nasib bagi duit, kalau tak... tapi yang bagos tu memang sangat bagos.. niway, terima kasih pada semua patient2 yang menjayakan research ni.. Alhamdulillah.. moga Allah permudahkan kerja kalian.. maaf sebab saye merungut tentang anda.. hehe..  tapi memang hampir botak la sbb stress.. 

jadi, pendek kate saya and my partner cuci la gigi diorang ni and cuci bahagian akar sekali.. bagi diorang kumur ubat yang leh bunuh kuman.. pastu bagi talk how to take care oral hygiene kat dia.. emm, impressive la, lepas sebualan lebih saye panggil balik untuk cek darah diaorang and improved pulak.. macam kebetulan kan?

tapi sebenarnye, memang dah banyak pon research yang bagitaw diabetes and perio problem ada kaitan.. kami ni cuma nak tolong prove je.. 

minggu lepas dah hantar abstract kat doktor lepas analyze sume result2 tu.. hari ni tengah bertungkus lumus buat manuscript nak hantar pulak.. mencabar2.. hampir pengsan.. ni namenye akibat wat keje  bertangguh2.. huhu.. my partner siap ke hongkong untuk present research group yang kami menang mase 3rd year dulu.. tapi dia teman je la, member yang chinese present kat sane.. emm, extra kerja untu saye nampaknye..

takpe2.. positive2.. meh sambung wat manuscript.. bulan depan dah kena present ini research.. wish my partner and me berjaya...

p/s- maksudnye ini research kedua sebenarnya.. tapi research dulu buat secara berkumpulan.. tapi itu memang lagi dasat la.. siap buat intervention and berkampung kat sane.. sambung keje.. Bismillah..




 

 

Tuesday, October 30, 2012

Taat suami semudah ABC?



"Jika seorang wanita menunaikan solat 5 waktu, puasa bulan bulannya (Ramadhan), mengawal kemaluannya dan ta'at kepada suaminya, akan dikatakan kepadanya : Masuklah ke Syurga dari mana-mana pintu yang anda kehendaki" [Hadith Ibn Hibban].


Hadis riwayat muslim pon bagitaw yang seindah perhiasan tu wanita solehah..

Senang ke nak jadi solehah? 

Solat 5 waktu 
- maksudnye, on time and khusyuk.. emm selalunye tak memenuhi kriteria
 bukan sekadar 5 waktu.. that's why, kite kena topup dengan solat sunat.. kalau susah sangat bangun tahajud, kite leh wat sunat yang paling disarankan iaitu sunat sebelum subuh and dhuha.. yang penting istiqamah.. 

puasa bulan ramadan
-puasa means puasa.. bukan tahan lapar dahaga je.. maksudnya, tak leh ngumpat, tak leh wat maksiat, and solat tu memang tunjang puasa la.. selalunye memang puasa, tapi banyak lagha dari bermanfaat mase puasa tu.. so, paham2 la.. penuh ke tak kriteria tu.. that's why perlu puasa sunat.. 
nak share cite sikit, pesakit saye ada kencing manis and mase tu level gula dia 10 or 11.. then, he decide untuk puasa isnin and khamis.. sangat menakjubkan, sekarang gula dia tak pernah lebih dari 4 pon.. Subhanallah.. dia cakap, dia tak jaga makan pon.. saye sendiri cek darah dia, and tanya rahsia macam mane dia boleh kawal blood sugar dia.. dia tak educated pon, siap tanye saye, 3.6 tu tinggi tak? memang tak la pak cik.. tu sampingan la.. 

jaga kehormatan diri
- emm, jaga means jaga la.. gaul laki pompuan tak leh, so jangan la.. kalau kat kelas or tempat kerja, cakap pasal kerja je la, tak yah nak bergurau senda sangat.. suami orang, bini orang, anak dara orang, anak teruna orang... semua wajib jaga.. tak payah ada kawan baik lain jantina pon boleh.. kite taw nape Allah larang.. hati ni nakal, cepat je rase suke kat sesape je.. lebih buruk lagi, leh je timbul suka even kat suami or isteri orang.. tak yah la kua makan sesame group laki and group pompuan or study sesame ke.. pompuan laki memang terhad and terbatas sepatotnye.. tapi pas ke kite yang ni? ramai tak pas jugak..

taat suami
- taat suami mudah ke? semudah setiap perkataannya hanya diangguk, diturut and tak membantah walau rase tak puas hati.. tak pernah sakit hati walau terasa sakit.. taat means taat.. tahap kalau tak dengar cakap suami, pastu solat pon tak akan diterima selagi suami tak redha pada kita.. reda suami is reda Allah.. kalau rase ego tinggi and tak sedia ikut telunjuk suami, baik lupakan la niat nak kawen tu.. risau, lepas kawen create more harm.. kawen bukan semudah ABC.. taat bukan benda mudah.. sebab tu la kena selalu mintak maaf sebelum tidur.. takut suami ada terasa hati yang kita tak perasan, apatah lagi isteri yang sengaja menyakitkan hati suami kerana egonya dia n sebab dia tahu suami dia sayang dia.. merajuk la, tarik muka la, tinggi suara la.. emmmm... sukar2..
saya pernah hampir tersungkur dengan keegoan sendiri, tapi return to Allah, segala yang perit akan jadi indah.. Allah bagi perintah, mesti ada sebab dan hikmah yang sangat seni untuk difahami..
suami saye suruh pakai purdah.. saya tak sedia langsung.. saya tak pakai lagi, mintak tangguh and dia setuju je.. berat sebenarnya, tapi kena gagahkan jugak suatu hari nanti.. moga Allah buka hati saya.. 

p/s- saya sangat kagum pada wanita solehah.. saya langsung tak ada ciri2 wanita solehah.. semudah-mudah cara wanita dapat masuk syurga sebenarnya amat berat bagi saya... tapi amat mudah bagi wanita solehah.. layak ke saya mimpi syurga? jom2 kita berubah sikit2, lame2 jadi bukit.. bila fikir-fikir balik, hidup kat dunia ni sekejap je, amal pon tak de, jadi risau dengan komitmen dunia yang terlalu banyak.. tak kan nak jadi hamba dunia? hamba kemewahan, kecantikan.. semua tu akan lesap sekelip mata.. banyakkan muhasabah diri, banyakkan ingat mati...

Tuesday, October 9, 2012

Doctor.. people trust you.. but why?


Penah dengar tak, sebab nila setitik rosak susu sebelanga..

Saya berhasrat sangat nak seru segelintir doktor kat luar sane .. sbb banyak dah saya dengar and saya saksikan sendiri betapa tak bertanggungjawabnye kamu.. missed diagnose, tak complete tanye history then bagi drug yang tak sepatotnye.. saya taw statistik pon dah tunjuk ramai mati sebab salah bagi ubat.. tapi boleh kan kite sedaya upaya elak? what if it is our family?

Please dont be a negligence doctor 

saya tak taw nak luah kat sape, betapa sakitnye hati saya ni.. logik ke bile, my mother in law, datang dengan symptom typical angina kat you private.. then what? 'mak cik cume penat je, banyak rehat ye'.. 'terlalu membantu la'.. datang dengan SOB, chest pain,palpitation,sweating, reduce effort tolerence.. tak leh ke refer kalau tak de alat nak confirm diagnosis? attitude ape la awak ni? walau selalu hospital kerajaan orang kate lambat, tapi tu lebih baik sebenarnye.. anta g A&E memang dia suspect jantung tersumbat.. ACS..tak pe la... tak teruk lagi.. bernyawa lagi.. 

other case,
why you discharge this cute baby without check it properly? beby tak urinate (kencing) and tak defecate (berak) lagi dah discharge.. 5 days later, mother come with her baby.. that baby punye perut dah kembung, distended sangat sebab rupe-rupenye beby tu imperforated anus (tak de lubang kat punggung).. salah sape? salah beby tu ke? nasib la beby tu bernyawa lagi..

taw tak orang kampung sangat suka pergi private clinic sebab cepat, doktornye layan elok and most important thing, they trust you.. TRUST! so kenapa fikir semua kes senang and simple? selsema je bagi antibiotic, common la.. selsema kan selalu disebabkan virus, bukan bacteria.. bagi antibiotic kat diorang sangat tak wajar.. resistance la patient tu nanti.. tu simple la.. 'tak pe, resistance je pon.. bagi la antibiotic lain..'

lagi, nape patient datang jumpe kamu DOKTOR kat private, datang dengan non healing ulcer in the mouth more than 1 month and then you cakap 'oh tak de pape, ulcer biasa je.. saye bagi ubat ye' .. lagi sekali nak tekankan, taw tak patient ni, TRUST! sebab tu la, dekat kuliah dengar elok2, kat wad clerk patient hati2.. sebab ni la.. benda simple je, semua orang pon taw kalau ada ulcer kat mulut more than 2 weeks kena cek betul2 sebab kite memang akan suspect cancer.. now after 4 months.. sedih sangat tengok keadaan patient.. she just 38 years old.. kanser lidah, dah merebak ke lymph nodes.. lepas surgery tengok dia kesian sangat.. dengan tracheostomy, glossectomy, neck dissection.. so sad.. yang ni hampir jugak la hilang nyawa.. tapi masih bernyawa.. tak pe..

abis, yang patient datang dengan sakit kat pundi kencing mase urinate.. you cakap dia cume ada batu kat dalam pundi kencing, kecik je.. padahal, dia jumpe kat A&E and do ultrasound 2 days after that.. then it is bladder cancer, its big and already 1/3 of the bladder.. this all thing happens because you think all case are simple and straight forward.. no.. it is not! 100 people see you with stone, 1 patient may not!

doktor saye penah cite, sebab tak tanye history betol2, patient tu rupenye ada childhood asthma , then doktor bius bagi patient ni ubat bius yang contraindicated untuk patient asthma.. then, bronchospasm and memang rigid chest wall dia.. tak leh intubate.. patient end up dengan cerebral palsy.. hurmmm.. sedih sangat dengar sebab kalau la itu ibu kite..

byk lagi saya taw pasal doktor yang negligence ni.. sampai hati rosakkan kepercayaan pesakit.. patient serahkan semua pada doktor untuk buat keputusan.. doktor please dont take it for granted.. do examination properly.. 

malas dah nak cakap.. cume tolong la grad dengan jadi doktor yang selamat.. life is learning process, I dont expect high, it just everyone has their limitation.. please ask if you not sure, please refer.. 

p/s- I still respect doctor.. whatever they did.. I still trust you because I have no choice.. and because there are still a lot of doctors out there which are very excellent.. its just, some of them,its so frustrated..
buat kerja ikhlas la kerana Allah, bukan duit semata-mata.. kita ada "Judgement Day".. 

Monday, October 8, 2012

Beautiful Ladies..


handmade card special for my beautiful ladies



nice hair band, for all of you =D

lets go freinds! fighting till the end.. 
finally, we already in 5th year.. supersenior! 
macam-macam dah kita harungi since 1st year lagi..
one of us almost give up in dentistry, (hurm, sape la tu kan?) =D
banyak dah air mata gugur ke bumi sebab amik couse ni.. saye saksi!
its ok friends..lets finish what already started..

dulu ingat belajar gigi je.. pastu nak belajar ape lagi? gigi dewasa ada 32 batang n gigi susu 20 batang.. so wat? ape lagi nak belajar? nape 5 tahun? sekarang semua dah terjawab kan? dulu mase 1st till 3rd year, tak sabar sangat nak masuk clinical year.. bile dah rase clinical year, rase nak tersungkur pon ada.. 
it is life friends.. lets enjoy our student life ok?

sekarang tengah posting medical.. lets enjoy and honeymoon puas2 before enter dental clinic next 2 weeks!
stress is good.. right? uhuk2..

doktor2 medic yang pergi posting semua baik2.. ada prof tu siap cakap, "budak dental, selain kawen dengan budak medic ape lagi yang anda perlu taw tentang medic?"..  haha.. so funny.. kiteorang taw banyak la doktor, sebab since 1st year till 3rd year fully belajar medic, cume dah setahun tinggal, so tak berape cekap sangat la.. hehe.. (prof tu pon kawen ngan dentist jugak, nice kan?) niway, baru perasan memang budak lelaki medic ramai dengan budak dental perempuan.. why eh?

and bukankah 2 of us dengan budak medic juga? haha.. but 2 of us dengan engineer kan? .. 1 of us single lagi ni.. mungkin dia nak cari ustaz? good.. =D  

p/s- to my beautiful ladies, lets grad on time.. sape nak ikut keje kat selatan? jom2.. haha.. nice to know all of you.. I'll miss you.. 


Thursday, August 9, 2012

Pakai tudung tak wajib! mari bertabarruj..


Ni bagi tajuk macam ni.. amar munkar ke ape budak ni? ada jugak yang kena baling batu sembunyi tangan.. 
hurrmmm.. memang la pakai tudung tak wajib, tapi tak abis cakap lagi.. tutup aurat yang wajib.. umat Islam zaman sekarang ni cepat salah faham.. kalau cakap wajib pakai tudung, dia pakai la tudung tapi yang lain tak cover nak buat hape? konsepnye, buke sikit ke, buke banyak ke.. still dikira tak tutup jugak.. dose same dapat jugak.. so kan, alang-alang kan.. pekate kite tutup je la semua.. dok? 

camne eh nak cakap.. tahukah wanita, anda sudah cukup cantik? serius cantik tak tipoo.. nak buat hape tunjuk cantik tu kat orang 'lelaki'.. awok dah la cantik, cukup 'sifat' as a women.. leh tak kalau saye nak kempen " hentikan ganguan seksual terhadap lelaki ".. nanti kalau awok-awok wanita ni dapat suami yang suke tengok perempuan lain cam mane? suke? kalau kite cari lelaki yang suke tengok perempuan yg 'hot' nanti jangan la marah kalau depan2 awok, suami tengok perempuan yang lebih 'hot'.. sebab, se 'hot'2 awok, ade lagi yang lebih 'hot'.. 

mari bertabarruj di hari raya nih.. memang trend skg nih..niway, taw tak tabarruj tu ape? lebih kepada melawa, pakai make up touch up muke bagi gempak habis muka.. baju letak labuji dengan manik-manik, agak-agak kalau dia lalu tu, kalau orang tak pandang memang tak sah lah.. dan selalunye, umat kita pilih untuk bertabarruj dengan melanggar hukum Allah, contohnye, kalau raye ni dia pakai la baju kebaya ke, memang nampak la bentuk badan yang 'awesome' or 'oh no'..hehe.. jarang bukan kemain lagi.. baju zaman sekarang banyak la jarang2.. mungkin sebab faktor cuaca.. global warming makin menjadi-jadi sekarang.. so, bagi laluan udara elok sikit kat pakaian.. dok? 

buat dosa sembunyi-sembunyi kalau mintak ampun kat Allah, Inshallah diampunkan.. tapi, beware! dosa yang dibanggakan, Allah laknat! dah la buat dose.. pastu siap bangga diri lagi.. kenape Allah marah sangat kat golongan yang berbangga dengan dosenye? sebab aib kita Allah tolong tutup dah, pastu kita tak hargai langsung, kita dedahkan aib kita.. sama la macam couple.. taw dah haram, tapi siap bangga sangat ada boyfreind or tunang.. post gambar berdua, kalau duk jauh tak pe lagi.. nih rapat, kalah org kawen amik gambar.. bersayang yayang lagi.. siap ada yang bercinta islamik, kat wall saye tu, keluar la macam2.. 'ayang jage aurat ye, puasa jangan tinggal, solat 5 waktu.. sayang ayg.. mmuwahh' n girl jawab 'Inshallah abg n bla3'.. bluurpppppppp...

p/s- leh tak tolong jangan amik gambar sendiri pastu post kat facebook? malu la tengok.. bagi title pon awk tu..chumel la, montel la, tak de keje la, poyo la, semakin berisi la n etc.. awok harap ape? point ape?wanita nih semua kebanggaan suami, jangan dok wat gitu.. lelaki yang tak kisah tu, namenye dayus! nampak macam cool kan sebab bagi kebebasan pada wanita.. tapi hakikatnya.. yang belum kawen jage diri deh.. sabar tu pahala..  jom berubah! jom2..



Monday, July 30, 2012

Tak keruan


Siapa gerangan yang buat hati ini tak keruan ye.. hurmm
Kena lebih dekatkan diri pada Pencipta..
Bulan Ramadan ni, baik sibukkan diri..
tapi tetap tak sabar nak tunggu cuti raye nih..
nak jumpa seseorang yang dah ditinggalkan dengan sekian lamanya.. ish3

kena kuatkan dan teguhkan hati nampaknya..
sayu hati pulak..
takpe la, saya kena kuat semangat..
Allah kan ada.. sentiasa dekat ..
pujuk-pujuklah hati..
sabarlah menanti..

bukan berpisah selama-lamanya, kejap je..
cube bayangkan orang lain yang lebih sadis sikit..
be grateful..
ok start to cooling down
cooler than previous..
wow.. very challenging..
cooool la.. 

p/s- kadang-kadang rase nak mengarut.. tak payah ambik pot sangat.. truly missing someone.. lets cry then smile.. 'what a scary lady'





Tuesday, July 24, 2012

Kita memang gembira orangnya..



Sedih sangat kakak tengok adik tidur, bahagian adik kat akhirat jauh lebih baik.. InshaAllah

Umat Islam di Malaysia yang sedang sangat di zone selesa, gembira bersama keluarga dan kawan-kawan.. yang sedang bergembira menunggu waktu berbuka puasa untuk ke bazar.. bergembira untuk ramai-ramai ke taraweh malam ini, tapi ada jugak yang terkandas di hujung-hujung nanti.. bergembira lagi menyiapkan diri untuk hari raya.. gembira untuk tidur yang lena, tilam yang empuk..kita terlalu gembira sampai lupa saudara kita di sana..



Kita kat sini cari makanan dalam tudung saji je, kalau tak de beli kat kedai.. tak payah cari kat tanah macam adik ni.. itu pon complain lagi sebab kena beratur la, mahal sikit la, pedas la, manis la.. tak suke la makan ni, suke makan ni je.. makanan ni pelik la, bau pelik la.. ingat-ingatlah adik kite kat sane.. ni siap makan tak habis, buang dengan bangganya tanpa rase bersalah pon.. hairan tak?  

Kita terlalu gembira di dunia ni..Saya takut kita tak dapat bergembira di 'sana' bersama mereka.. kita jadi lupa dan mengada-ngada.. makan tak sedap sikit, complain.. bekalan elektik dan air terputus beberapa jam, dah mengeluh.. hujan mengeluh, tak hujan pon mengeluh.. kena tunggu kejap bila berurusan, dah tak sabar.. tidur tilam keras sikit, mengadu sakit badan tak boleh tidur.. baju raya 1 pasang mane cukup, nak roboh gerobok pon belum tentu puas hati lagi.. bagi ujian sikit rase tak mau hidup dah, rase hidup ni cukup sampai di sini je lah.. siap putus cinta rase diri tak berguna.. dapat buat taraweh rase macam cukup bagus sangat lah, sebab solat fardu pon susah nak on time, siap terlajak subuh lagi.. 

Sebenarnya, kita rasa kita ada banyak masa lagi nak hidup.. belum konflik diri sendiri pon susah nak manage lagi.. dah gemuk nak kurus, dah kurus nak gemuk, dah gelap nak putih, dah putih nak hitam sikit lah.. rambut kerinting nak lurus, dah lurus nak kerinting pulak.. rase kurang cantik.. kurang dapat perhatian.. so post gambar kat fesbook dengan gaya yang 'mencuit hati', kot la.. pastu comment kat bawah tu, budak tak cantik dan gemuk dah.. tapi pastu ada seribu likes! banyak komitment orang kite nih.. saya tak dapat senaraikan dah sikap biasa kita nih yang sebenarnya lebih kepada tak bersyukur.. 

Bila saya bercakap bukan bererti saya tak buat, tapi mari beringat.. mudah je, mari kita bersyukur.. dan jangan lupe adik2 kita yang kelaparan kat luar sana..

Bulan penuh keberkatan ni, moga doa-doa kita dimakbulkan Allah..
Mari kita ramai-ramai doakan saudara seislam kita kat luar sana yang menghadapi dugaan yang bukan sedikit, dan saya kira jika ujian itu ditimpa pada kita.. Allahualam macam mane kite menghadapinya.. saudara-saudara kita di Syria, Palestin, Myanmar, Somalia dan semua saudara kita yang ditindas, hidup dalam ketakutan dan kebuluran.. kita di sini? happy... kan saya dah kate kite terlalu gembira..


Tengok gambar ni, sedap kita minum air jus sejuk yang menyegarkan tiap hari.. pakai mug cantik dan bersih.. syurga dunia.. tapi adik ni? pakai kasut kot..  to adik, adik kena tabah sebab syurga di akhirat jaoohhhhh lebih baik.. mase tu, adiklah yang paling untung kami yang selalu bergembira..

p/s- manusia kan sifatnya pelupa, jadi tak salah kita saling mengingatkan.. mungkin Ramadan ni sesuai untuk kita jadikan titik permulaan untuk hidup yang lebih terpandu ke arah Allah.. kita banyak sangat komitmen kat dunia, takut lupa pada Pencipta.. jom.. =)


Saturday, July 21, 2012

Muslimah by Nazrey





Salam Ramadan.. permulaan 1 Ramadan yang penuh semangat dan keberkatan.. pada muslimah, saya nak tujukan lagu pada anda.. selamat menghayati lirik.. lagu boleh search sendiri.. =)











Lagu yang baik untuk didengar dan dihayati.. muslimah ialah semua wanita islam yang tercipta dengan sangat indah, cantik, ayu dan sopan santunnya.. yang paling utama mentaati Allah, rasul dan suaminya.. ayuh wanita, jadi baik tak rugi.. lupakan khayalan dunia yang sementara.. biarlah dunia ini bagai penjara bagi kita, sesungguhnya itu lebih baik jika kamu mengetahuinya..


Ruginya jika kita hanyut di bumi Allah yang sangat fana ni.. ayuh, belum terlambat! sudah sampai masanya.. bersuka ria tiada sudahnya, hingga Allah seru 'sampai sudah waktunya kamu pulang'..marilah berubah, selagi nyawa belum sampai di kerongkong.. kita masih sempat wahai muslimah..


Ingat lah wahai muslimah.. wanita yang hebat bukan wanita yang dapat merundum iman jejaka, tapi wanita yang boleh membuatkan jejaka bertambah imannya untuk mendapatkan kamu.. bukankah itu jauh lebih baik? 

Monday, July 16, 2012

Tikus pun tak give up!


I do believe in Allah, thus what is my reason to give up?
 I have two options. 
make it or leave it.. Its just, please don't give up..
honestly, life is so tiring..
Ya Allah, please guide me..



Friday, July 13, 2012

Special to Mr Adib



emm.. dengar tu awak.. apply2.. =)


Ya Allah, ampunilah dosa suamiku, tingkatkanlah keimanannya pada Mu..
Ya Allah, jadikanlah dia insan yang berjasa pada orang lain..
Ya Allah, lindungilah suamiku dari sebarang bahaya atau malapetaka..
Ya Allah, lindungilah suamiku dari ganguan syaitan durjana..
Ya Allah, bantulah dia dalam menangani masalah dalam urusannya, berilah dia kesabaran..
Ya Allah, luaskanlah rezekinya..
Ya Allah, teguhkanlah hatinya, bantulah dia menjaga pandangannya, teguhkanlah kesetiaanya padaku..
Alhamdulillah aku dikurniakan suami seperti ini Ya Allah..
Kekalkanlah kebahagiaan rumahtangga kami Ya Allah..
Sabarkanlah kami menempuh segala dugaanMu..
Amin..


Dan di antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptakan untuk kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan di antara kamu suami isteri perasaan kasih sayang dan belas kasihan.” (Surah al-Rum, ayat 21)

p/s - Kamu sangat ringan tulang.. tak lebihkan saya dari ibu bapa kamu.. you treat my parents like your parents.. tapi saya tahu sayang kamu tak berbelah bahagi pada saya.. Senang hati saya dikurniakan suami seperti kamu.. =)




you know what? you looks childish..  =)
patutlah kalau kite kuar dating semua orang tengok lain macam je.. 
tahap yang ada, kita tengok dia balik, dia tak kalih pandang pon.. ape hal ye? konpius2..
nanti tolong pakai misai and janggut ye.. 

to Mohamad Adib, sila jaga diri baik-baik.. moga sukses selalu.. I'm here, always pray for you.. distance between us never reduce my L*** to you  =) .. for our happiness and hopefully become stronger to face all the challenges throughout our life.. guide me.. loyal to each other.. just be a good boy 



Saturday, June 16, 2012

hari ini dan hari esok..


Hari ini mungkin dia tidak bertudung,hari esok mungkin dia adalah yang paling IKHLAS menutup auratnya..
Hari ini mungkin dia ketat pakaiannya, sosial juga orangnya dalam pergaulan, hari esok mungkin dia adalah yang lebih labuh dan tawadhuk pemakaiannya, menjaga ikhtilatnya..
Hari ini mungkin dia seorang yang lalai solatnya, hari esok mungkin dia adalah yang paling istiqamah QIAMULALLAIL dan qurannya..
Hari ini mungkin dia seorang yang ingkar pada aturan Allah, hari esok mungkin dia paling menjaga perlakuannya demi Allah..

Kita tidak tahu dan tidak akan pernah tahu..
Tugas kita bukan menjelekkan, mengumpat keburukan dan me'neraka'kan orang..
Tapi mengajak manusia ke jalan Allah dan mendoakan kebaikan untuknya..

Hidayah itu milik Allah..nobody knows.. who are you to be judgemental? Allah create us, Allah is the One who deserve for it, not human... 

 Zaman sekarang, bertudung tu biasa kita nampak, tapi tutup aurat tu yang tak biasa kita nampak.. sometimes sampai kita pelik, dia nih bertudung macam ni, baik tak payah pakai.. nope! please never cakap macam tu.. mungkin dulu dia tak bertudung, sekarang bertudung tapi belum lengkap.. kena step by step.. perubahan drastik sometimes may not work.. its may relapse.. Allah turunkan pengharaman arak pon berperingkat2.. sebab Allah cipta kita.. Dia lebih tahu sifat manusia ciptaanNYA..

Saya antara yang sangat faham keletah perempuan zaman sekarang, bcoz few years back, I'm one of them.. mungkin sebab berkat doa kamu, saya berubah.. now, tolong la doakan yang lain jugak... cara menegur sangat perlu berhemah ye.. saya pernah ditegur dengan kasar tentang pakaian saya.. at that time, saya sakit hati sangat and just said.." kau ingat kau tu bagus sangat ke?" kalau mengumpat tu dah berbakul2 dah la saya dapat.. niway, I'm stressing here.. don't be judgemental.. for those who are love their freinds, pray for them.. 


p/s - Tak perlu dihina dan dikata seseorang itu kerna kita tidak tahu pengahirannya dan pengakhiran kita =D





Friday, June 8, 2012

Ilmu tundukkan suami


tundukkan suami? nice.. 

tak perlu minyak 'senyonyong'.. minyak wangi sudah.. tapi beware, keluar tempat awam jangan pakai minyak wangi! haram.. kalau lelaki ajnabi bau nanti jadi dose zina pulak.. dengan suami pakai la sebotol pon tak pe.. =)

bercantik-cantik demi suami tu ibadah.. bila suami senang hati tengok isteri tu pahala.. bila suami reda pada isteri tu reda Allah juga..? sape tak mau isteri baik, kalau cantik tu bonus la.. tapi cantik tu sendiri subjektif, beautiful kan lies on the eyes of the beholder.. isteri kan dari tulang rusuk suami sendiri, damai la dengan pasangan sendiri.. 

isteri baik yang taat suami selagi dia tak langgar syarak sangat cantik akhlak.. maksudnya, kalau dia cakap sesuatu ikutla.. tak perlu nak bantah2.. senang ke? haha.. perempuan pon manusia, harap suami bertolak ansur.. kalau sayang semua benda boleh bawak bincang.. suami tak perlu tunjuk hebat dengan kuasa vetonya.. cukup cakap dengan baik dan isteri pon tak keberatan nak taat.. isteri pon tak perlu egokan diri sangat.. dengar cakap kan bagus.. tak perlu selalu merajuk, penat suami nak pujuk.. tapi mcm terkena batang hidung sendiri pulak bila cakap macam ni, tak pe2, improve2.. =) perempuan kan manusia yang halus hatinya.. haha.. suami maafkan je la bila isteri wat silap ye..kata sayang, so sentiasalah reda pada isteri ye..

keluar rumah tak perlu cantik-cantik.. nak cantik untuk siapa tatap? tutup aurat elok-elok.. Allah laknat wanita berhias untuk tatapan umum.. bukan ke perempuan memang cantik? dah la cantik, bersolek lagi lah tersangat cantik.. nak siapa puji? lelaki lain puji? suami? nak biarkan dayus? tapi tak de la sampai kategori selekeh.. bersederhana saja..

Niway suami dayus macam mane? tak berani nak tegur isteri yang salah.. takut isteri kecil hati katanya.. biar isteri jadi tatapan umum.. jadi sanggup tanggung dosa sebab sayang sangat2.. kita tengok kat akhirat nanti, sayang ke melayang.. sayang isteri ke bila salah depan mata tak tegur? neraka bukan tempat honeymoon!

p/s : saya suka ilmu penunduk ustaz azhar idrus nih... 
terima kasih nikahi saya Mohamad Adib.. 
but I miss U so much ='(
tak sabar tunggu cuti raye nak jumpa .. 

I'm in the right path?


Silent mode.. suddenly, all the burden come to me.. what should I do? so I decide to say, welcome all the burden and horrible trouble.. make my life happening and havocs! I love challenging.. yeah.. ??? huh!  

shameless! useless! =(

Its just.. I felt embarrassing to tell anyone that I'm a super duper stress! who cares?
nobody felt empathy to me.. I tot.. hurmm.. Im avoid to tell anyone, becoz sometimes they are just jump into their own conclusion and it is absolutely not helping me at all!  sometimes, they just listen and owhhh... you get what I mean? sometimes, they may blame me! its not helpful dude!

whatever it is, I start with this, and hoping the end is here too.. Im struggling mom, dad, huby.. I love you all.. that's why, Im still here.. if Im a failure.. please dont hate me.. Im struggling.. believe me.. 

just please don't hate me ='(
hug me... 
miss you all so much...
I want go home...
I hope, I no longer here.. 
please don't hate me...
I hope I choose the right path...
nobody may understand me...

p/s- Allah always with me.. I strongly believe Allah may give me strength to face all this.. this is a war! I need a bullet! how come war without bullet in my M16? do do do de dewww... this is really drive me crazy ...





Thursday, May 31, 2012

Sweet itu manis


Yes or No???






Awesome! Yes! that's it.. I want it!!
No! you may crave it more you know.. its not good..better not to eat..


What a fabulous candy.. Yes! I should try one..
No! please avoid dear.. its may harm you teeth! you may suffer


Yes! I want it just for sure.. please don't say anything
No! absolutely not this one ok..  you may get fatter than current and you may regret it dear


This is really drive me crazy! Yes! please, Im craving for this!
No! are you sure? please think twice ok.. its all for your sake honey.. 


Ok, I should choose a simple one right?.. oh yes!
Oh no! what are you thinking of? are you nuts? 


No matter what.. its mine.. yes!!!!!
No!!!!!!!!!!!!!!! you may die dear.. 

p/s -  Whooaaa... Why not? just have it.. I craving to these foods very much.. what a fabulous foods! Let's eat... I'm loving it.. =) 

- you know what? dentist are the best.. we care about you, so, just follow the rules :
  • take all those foods in meal times only
  • you have to brush after that, or rinse or may take xylitol
  • then have an exercise   
all the input, must have the output.. we choose! take care of your body.. =)









Monday, May 28, 2012

What a day.. Im exhausted!


                  Pagi ni saya wat keja kat klinik alone without partner..  she mc today, but she will come this evening.. Im the operator and merangkap assistant sekali.. expected, my patient come early and come with complaint pus discharge from the gingiva.. wow! thorough history, with thorough examination done, a lot of steps I did.. then doctor ask me to extirpate the pulp due to non vital.. then, I refused because want to find case for cons presentation.. sume keje nak wat last minute, and it is me! after that, jam dah pukul 11pg, and Im still didnt do anything.. so, cepat-cepat, prepare class IV at anterior teeth.. tooth 11 and 21.. unfortunately, I just done one of it and my patient have difficulty on chewing.. Im felt guilty, dont know when to call him back because my cons session always burned due to public holiday and what ever holiday yang nonsense yang kebetulan selalu jatuh hari ahad.. =(  ..

                Start klinik quater pass nine untill lunch time, half pass one.. after discharged patient, then, Im rushing to cafe nurani for lunch (kopok lekor je, sebab already late for clinic this evening session which is start at 2pm) and rushing back to klinik after solat.. start work again, walking non stop and suddenly my partner do pulp extirpation.. today 5 times I exposed to radiation.. huhu.. I finished all my work at 6pm.. then rushing to hostel sbb tak solat lagi.. my room 3rd floor! tired...

              after solat, then I realised.. oh, Im exhausted! badan semua sakit-sakit plus headache and stomach ache.. so, jom tidur! take paracetamol 2 tablets and feel ok.. take a rest and must study too.. tomorow will start clinic again.. I hope, everything gonna be alright.. 

p/s- selagi nyawa dikandung badan, kesibukan ini yang menerpa hari-hari.. Ya Allah, bagi aku keikhlasan yang tiada tara dalam merawat patient2 ku semuanya.. beri aku kesihatan, moga dapat berbakti pada masyarakat sepanjang hayat.. moga waktu student ni la berlatih untuk penat, biar tak terkejut kat real world nanti... =) takbir!