IsLaM iTu MuDah NaMun BukAn BaGi yANg mEmuDaHkaNya MaLah IsLaM ItU PeLenGkaP nAmuN BUkAn MiLik YaNg TiDak MenGaMaLkanNyAWednesday, September 1, 2010

HIJAB OH HIJAB

Orang kata,hijab fungsinya untuk tutup aurat. Ye, aku setuju! Tapi bila manusia sudah tidak dapat bezakan menutup aurat dengan pakai hijab, aku jadi bingung. Aurat maksudnya bahagian badan yang tidak baik dan memalukan jika didedahkan kepada umum. Allah telah menentukan batas-batas aurat dan hukumnya wajib. Dalam Al-quran Allah berfirman :

“(Ini adalah) satu surah yang Kami turunkan dan Kami wajibkan (menjalankan hukum-hukum yang ada di dalam)nya, dan Kami turunkan di dalamnya ayat ayat yang jelas, agar kamu selalu mengingatinya.”
(An Nur : 1)

Bila kita tadabur ayat ni, jelas dinyatakan di sini, Allah WAJIBKAN hukum-hukum dalam surah ni. Ayat pertama pun dah beritahu awal-awal. Dan salah satu hukum yang Allah wajibkan dalam surah ini ialah :

"Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya”
(An Nur : 31)

Oh, nampaknya kita tiada pilihan selain mengikuti apa yang telah di syariatkan. Lagi sekali aku bingung bila kita mengambil berat sangat tentang pandangan orang pada kita bila kita mahu berubah. Mana letaknya pandangan Allah? Sampai hati kita lupa padanya,sampai hati kita tidak ambil berat tentang pandangan Allah pada kita. Siapa Allah? Mengapa kita melupakanNya? Namun,hakikatnya memang begitu.

Aku bertambah bingung bila fesyen-fesyen tudung terbaru menjadi pilihan ramai wanita ISLAM. Kononnya,walupun kita tutup aurat,kita still up to date. Apa ni? Hebat bunyinya. Tatkala yang kurang fahamannya terus mengiyakan. Islam itu mudah tapi bukan bagi manusia yang memudahkannya.


Gaya terbaru yang memikat

Ini salah satu article yang tajuknya, “muslim designers mix the hijab with latest fashion”. Very up to date. Para artis mula memakainya dan menjadi ikon para peminat. Makin ketat membentuk kepala makin lawa dan memikat katanya. Aku hanya mampu berharap, wanita ISLAM jadi seperti wanita ISLAM.

Hari raya yang bakal menjelma diharapkan menjadi satu titik permulaan untuk si wanita semua memakai tudung memandangkan ramai sanak saudara yang bertandang ke rumah. Penekanan yang lebih spesifik adalah bukan hanya memakai tudung,tetapi juga menutup aurat dengan sempurna. Sesungguhnya tidak sama menutup aurat dengan membungkus aurat (berpakaian menampakkan susuk badan).Walaupun sepupu rapat,walaupun abang ipar yang rapat atau sesiapa saja yang rapat. Kita still tak boleh buka aurat dan bagi diorang menikmati pemandangan yang indah pada hari raya ni. Baju kurung moden,kebaya dan seangkatan baginya terlalu cantik untuk dipakai. Jangan biarkan lelaki bukan muhrim kita menikmati pemandangan yang tidak elok di hari lebaran yang mulia ini.Kita bersolek sakan untuk kelihatan cantik dan hakikatnya memang terbukti cantik. Memang semua wanita yang Allah jadikan ini cantik-cantik belaka. Itu memang lumrah seorang wanita untuk kelihatan cantik, namun ingatklah para wanita, jangan sampai keinginanmu memperhambakan mu. Jangan mempertuhankan nafsumu! Cantik itu tidak salah, namun bila bersolek berlebihan itu sama seperti wanita jahiliah dahulu,dan cuma bezanya kita ini “JAHILIAH MODEN”.

Harapan yang tidak pernah padam dariku. Moga wanita di dunia ini menjaga kehormatan dirinya. Jangan biar lelaki menghantui kita. Aku juga wanita, aku juga punya nafsu. Namun tidak bermakna kita sanggup mengetepikan Allah yang telah menjadikan kita dengan sungguh sempurna. Ini salah satu tanda kesyukuranku padaMu. Dengan mencuba sebaik mungkin melakukan apa yang Engkau syariatkan dan meninggalkan apa Engkau tegah melakukannya. Allahualam..

No comments: